Investovanie je skvelý spôsob, ako zhodnotiť peniaze a dosiahnuť vaše finančné ciele. Bohužiaľ, vo svete investícií možno nájsť mnoho prípadov, keď sa niekto snaží využiť neinformovanosť a dôverčivosť ľudí a v skutočnosti sa jedná o podvod. Pri výbere toho, kam vložíte svoje peniaze, by ste preto mali byť obozretný a všímať si varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že sa jedná o podvodnú investíciu. V tomto článku vám preto prinášame 7 rád, ktoré vám pomôžu identifikovať potenciálne podvody a ochrániť vaše financie.

1. Vysoké výnosy a žiadne riziko

Jedným z najväčších varovných signálov, že je daná investičná príležitosť podvod, je sľub „zaručených“ vysokých výnosov so žiadnym rizikom. Každá investícia nesie určitú mieru rizika, a ak niekto sľubuje nereálne vysoké zisky bez akéhokoľvek rizika, je pravdepodobné, že sa jedná o podvod. Pokiaľ tak niekto ponúka „isté“ zisky, radíme byť obozretný a od takejto investičnej príležitosti dať ruky preč.

2. Agresívne predajné techniky

Podvodné investície často využívajú agresívne predajné techniky, ktoré vás tlačia k čo najrýchlejšiemu rozhodnutiu. Predajca danej investície tak napríklad na vás môže vyvíjať nepríjemný nátlak. Ďalším príkladom môže byť časovo obmedzená ponuka, ktorá sa „nebude opakovať“. Voči takýmto praktikám buďte obozretný a vždy si nechajte dostatok času na zváženie a rozhodnutie. Základom úspešného investovania je totiž starostlivo premyslené rozhodnutie.

3. Chýbajúce licencie

Ďalším varovným signálom je, keď daný investičný produkt funguje bez patričnej regulácie a licencie. Predtým, než investujete, uistite sa, že spoločnosť alebo osoba, ktorá vám ponúka investíciu, je oprávnená takúto činnosť vykonávať. Skontrolujte, či má príslušnú licenciu od regulačného orgánu, v našich podmienkach sa najčastejšie jedná o Slovenskú národnú banku.

4. Netransparentnosť a málo informácií

Pokiaľ vám ten, kto investíciu ponúka, nedokáže poskytnúť jej jasný a zrozumiteľný popis, odporúčame byť opatrný. Dôveryhodné investičné spoločnosti majú obvykle dobre zdokumentované informácie a sú ochotné odpovedať na vaše otázky. Pamätajte, že je vaše právo poznať všetky dôležité informácie o investícii pred tým, než do nej vložíte svoje peniaze.

5. „Exkluzívne“ ponuky

Podvodné investičné firmy často prichádzajú s neoveriteľnými investičnými stratégiami, ktoré sľubujú „tajné“ alebo „exkluzívne“ informácie o ziskových obchodoch. Odporúčame byť obozretný voči investičným príležitostiam, ktoré sľubujú zázračné stratégie alebo „zaručené“ obchodné signály. Za dôveryhodnými investičnými príležitosťami stojí väčšinou dôkladný výskum a analýza.

6. Nezvyčajné platobné metódy

Podvodníci často využívajú málo využívané a netransparentné platobné metódy, ktoré im umožňujú získať vaše peniaze a zostať anonymnými. Môže ísť napríklad o platby prostredníctvom neznámych online platobných brán alebo kryptomien. V prípade, že sa rozhodnete niekomu zveriť svoje peniaze, trvajte na využití dôveryhodných a regulovaných možnostiach platby.

7. Negatívne recenzie a skúsenosti

Pred investovaním do určitého projektu alebo spoločnosti si zistite, aké sú recenzie a skúsenosti ostatných investorov. Negatívne recenzie, varovania pred podvodmi a zlé skúsenosti ďalších ľudí môžu byť silným signálom, že by ste sa mali takejto investícii oblúkom vyhnúť. Odporúčame sa zamerať najmä na články v médiách, ktoré môžu často pred pochybnými projektmi varovať. Rozhodne sa nebojte opýtať o názor na určitý projekt vašich príbuzných alebo priateľov. Skvelým nástrojom môžu byť aj užívateľské fóra, recenzie alebo napríklad sociálne siete, kde môžete nájsť autentické skúsenosti ostatných ľudí.

Pamätajte, že pri investovaní je dôležité byť opatrný a vykonať dôkladný výskum predtým, než vložíte svoje peniaze do akejkoľvek investície. Nebojte sa klásť otázky a zistiť si čo najviac informácií. Zmyslom tohto článku ale na druhú stranu nie je vás od investovania odradiť. Existuje množstvo investičných služieb a produktov, ktoré sú overené a môžu vám pomôcť dosiahnuť vaše finančné ciele. Neviete, ako na tom ste s finančnými znalosťami? V našom rýchlom kvíze Indexu investičnej gramotnosti si to môžete overiť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *