Ľudia si často myslia, že investovanie je výsadou iba tých, ktorí majú k dispozícii veľké množstvo peňazí. Väčšina populácie sa ale za bohatých nepovažuje, a tak si myslia, že investovanie pre nich nie je vhodné. V tomto článku vám ukážeme, prečo má zmysel investovať aj s málo peniazmi.

Dôvodov, prečo investovať aj s malými čiastkami je celý rad. Je pravda, že predtým bolo investovanie skôr výsadou bohatých ľudí, vďaka rozvoju moderných technológií v posledných rokoch je ale dostupné doslova každému. Dnešné moderné investičné platformy totiž umožňujú investovať už s malými čiastkami. Aké sú ďalšie dôvody, prečo investovať s málo peniazmi?

1. Zložené úročenie

Nezáleží na tom, s akým veľkým množstvom peňazí pracujete, efekt zloženého úročenia funguje s akoukoľvek čiastkou. Zložené úročenie je taký spôsob úročenia, pri ktorom sa úrok na konci každého úrokovacieho obdobia pripočíta k už dosiahnutej hodnote kapitálu a spolu s ním sa ďalej úročí. Tento takzvaný ôsmy div sveta obdivoval už Albert Einstein a platí pre akúkoľvek sumu peňazí.

2. Pravidelnosť

Pokiaľ budete investovať menšie čiastky po dlhšiu dobu, vysledky sa skôr alebo neskôr dostavia. Pravidelné investície s malým kapitálom môžu mať v dlhšom období významný vplyv na vaše celkové finančné zdravie. Pokiaľ totiž budete investovať pravidelne, menšie čiastky budú postupne tvoriť väčšie a zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že sa vám podarí dosiahnuť váš finančný cieľ.

3. Diverzifikácia

Aj keď sú vaše finančné možnosti obmedzené, v súčasnosti je možné ľahko dosiahnuť dostatočnú diverzifikáciu vášho portfólia. Diverzifikácia znamená zmenšenie rizika tým, že investujete do rôznych aktív a trhov. Na to sú vhodné napríklad burzovo obchodované fondy (ETF), ktoré kopírujú vybraný akciový index a nakupujú napríklad akcie z celého sveta.

4. Vytvorenie správnych návykov

Zvyk je železná košeľa, preto aj keď máte na investovanie iba obmedzený rozpočet, odporúčame na nič nečakať a začať. Vytvoríte si tak totiž návyk, za ktorý budete neskôr vďační. Pokiaľ sa navyše vaša situácia zmení a peňazí budete mať na investovanie viac, budete už skúsenejší a z investovania tak dokážete vyťažiť ešte viac.

5. Rast investičného vzdelania

Investovanie s malým množstvom peňazí môže slúžiť ako skvelá škola. Praktickým investovaním sa totiž učia najlepšie a vy vďaka tomu môžete získať množstvo cenných znalostí. Navyše si zlepšíte aj vašu celkovú finančnú gramotnosť a naučíte sa správnemu hospodáreniu s peniazmi. Investičná gramotnosť je cenná zručnosť, ktorú sa rozhodne oplatí zlepšovať.

Investovanie je kľúčom k finančnej nezávislosti a budovaniu bohatstva. Dôležité je začať čo najskôr, a to aj s menšími čiastkami. S postupným rastom znalostí a skúseností potom môžete postupne skúšať zložitejšie investičné nástroje. Zároveň ale buďte trpezliví a investujte s rozvahou. Neviete, ako na tom ste s finančnými znalosťami? V našom rýchlom kvíze investičnej gramotnosti si to môžete overiť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *