Život je plný nečakaných udalostí a finančných výziev, ktoré môžu ovplyvniť naše životy a pohodlie. Súčasťou každého finančného plánovania by preto mala byť finančná rezerva. Práve finančná rezerva, niekedy nazývaná aj núdzový fond alebo pohotovostný fond, je určité množstvo peňazí, ktoré si ľudia odkladajú bokom pre prípad nečakaných udalostí. V ďalšom diele nášho seriálu Investovanie jednoducho si preto priblížime, prečo je finančná rezerva dôležitá a zároveň poradíme, ako si ju vytvoriť.

Prečo je finančná rezerva dôležitá?

1.Nepredvídateľné udalosti a výdavky:

Život je plný neočakávaných udalostí, ako sú zdravotné problémy, nečakané účty alebo neplánované opravy v domácnosti. Takýto nečakaný výdaj môže bez pripravenej finančnej rezervy ľahko spôsobiť väčšie finančné problémy. Rezerva potom slúži ako záchranná sieť, ktorá vám pomôže problém prekonať.

2. Strata zamestnania:

Hoci si môžete myslieť, že vám „vyhadzov“ nehrozí, je dobré byť aj na túto situáciu pripravený. V prípade straty zamestnania vám finančná rezerva poskytne čas, počas ktorého sa budete môcť sústrediť na hľadanie novej práce. Výpadok pravidelného príjmu totiž môže rýchlo viesť k finančnej tiesni.

3. Vyhnete sa nevýhodným pôžičkám:

Niektoré neplánované výdavky, ako sú opravy automobilu alebo domácich spotrebičov, môžu vyjsť draho. Pokiaľ sa ocitnete v núdzi a nemáte finančnú rezervu, hrozí, že si budete musieť vziať pôžičku s vysokým úrokom. Jednoducho sa tak môžete dostať do dlhovej pasce, čo môže mať dlhodobý negatívny vplyv na vašu životnú úroveň.

    Ako si finančnú rezervu vytvoriť?

    1.Stanovte si cieľ:

      Pokiaľ zatiaľ rezervu nemáte, rozhodne odporúčame na nič nečakať a čo najskôr si ju vytvoriť. Určite si čiastku, ktorú chcete mať vo finančnej rezerve pripravenú. My odporúčame mať stranou uložené aspoň 3 až 6 mesiacov hodnoty vašich pravidelných výdavkov. Pokiaľ svoje výdavky nepoznáte, dobre poslúžia aj vaše čisté mesačné príjmy.

      2. Vytvorte oddelený účet:

      Založte si oddelený účet, ktorý bude slúžiť výhradne ako vaša finančná rezerva. Pre rezervu je ideálny sporiaci účet. Ten si vo svojej banke môžete založiť jednoducho on-line a často si ho môžete vhodne pomenovať, napríklad finančná rezerva. Na sporiacom účte budete mať peniaze okamžite dostupné, ale zároveň oddelené od vášho bežného účtu, ktorý využívate na bežné výdavky.

      3. Pravidelne sporte:

      Stanovte si pravidelný plán a snažte sa každý mesiac ukladať určitú čiastku do vašej finančnej rezervy. Ak nemáte možnosť odkladať väčšie čiastky, nebojte sa začať s malými čiastkami. Aj postupná tvorba rezervy má zmysel, a možno budete čoskoro pozitívne prekvapený, ako rýchlo sa vám núdzový fond podarí vytvoriť.

      4. Zbavte sa zbytočných výdavkov:

      V prípade, že sa vám finančnú rezervu vytvoriť nedarí, odporúčame preskúmať vaše výdavky a zvážiť, kde môžete ušetriť. Aj malé úspory môžu v dlhšom časovom horizonte prispieť k vytvoreniu finančného vankúša. Zvlášť odporúčame sa pozrieť na splátky pôžičiek a dlhov, práve tie vás možno na platených úrokoch stoja veľa peňazí.

      Vytvorenie finančnej rezervy vyžaduje disciplínu a trpezlivosť, ale prináša pokoj a istotu do vášho života. Mať dostatočné množstvo financií na zvládnutie nepredvídateľných udalostí je skvelým nástrojom pre budúci finančný úspech. Je tu totiž veľká šanca sa od sporenia posunúť na investovanie. Takže začnite ešte dnes a postupne budujte svoju finančnú rezervu. Vaše budúce ja vám za to bude vďačné. Neviete, ako na tom ste s finančnými znalosťami? V našom rýchlom kvíze Indexu investičnej gramotnosti si to môžete overiť.

      Napsat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *