V ďalšom dieli nášho seriálu Investovanie jednoducho sa pozrieme na rozdiel medzi investovaním a sporením. Hoci sa tieto dve slová často zamieňajú, nejde o synonymá. Aký je v týchto základných pojmoch rozdiel? To vám prezradia nasledujúce riadky.

Možno máte nejakú čiastku na svojom bankovom alebo sporiacom účte a nie ste úplne spokojní s úrokom, ktorý vám ponúka banka. Sporiace účty totiž nie sú zamýšľané s cieľom zabezpečiť sa do budúcnosti, ale slúžia len ako miesto pre krátkodobejšie uchovanie finančnej rezervy. Sporiace účty tak v podstate nikdy neporazia infláciu a uložené peniaze postupne strácajú svoju hodnotu.

Pokiaľ tak chcete peniaze použiť v strednodobom alebo dlhodobom horizonte, je oveľa vhodnejšie peniaze investovať. V prípade, že uvažujete dlhodobo, a to napr. v horizonte vášho dôchodku či potrebe budúceho vzdelania detí, teda za 5, 10, 20 alebo 30 rokov, potom by ste rozhodne mali investovať a zarobiť na raste akciového trhu.

Poďme si teda spoločne ukázať, čo sa skrýva pod pojmom sporenie a čo pod pojmom investovanie:

  • Sporenie je pravidelné odkladanie menšou časťou príjmu a jeho ukladanie na bankový alebo sporiaci účet. Je vhodné na pokrytie bežných alebo nečakaných výdavkov.
  • Investovanie označuje alokovanie peňazí do určitej investície za účelom zhodnotenia a výnosu v budúcnosti. S investovaním sa ale spája riziko a zároveň je investovanie vhodné na naplnenie väčších finančných cieľov.

Sporenie by tak malo slúžiť iba ako krátkodobá rezerva. Pokiaľ vám ale aj po vytvorení dostatočného finančného vankúša zostávajú z vašej výplaty peniaze navyše, mali by ste ich investovať. Je ale tiež veľmi dôležité zamyslieť sa, čo chcete investovaním dosiahnuť a aké sú vaše ciele. Zároveň by ste si mali premyslieť, ako asi budete reagovať pri prípadných prepadoch hodnoty vašich investícií. Kolísanie ceny napríklad akcií je totiž bežnou súčasťou investovania.

Možností do čoho investovať je samozrejme mnoho. Veľmi dôležité je však nevsadiť všetky svoje peniaze na jednu kartu, čiže diverzifikácia. Svoje peniaze totiž môžete zhodnocovať prostredníctvom investícií do akcií, dlhopisov, drahých kovov alebo napríklad nehnuteľností. Ako sa od seba jednotlivé možnosti líšia a ktorá je najvýhodnejšia práve pre vás sa pozrieme v ďalších dieloch nášho seriálu.

Prečo je investovanie pre každého?

Pokiaľ s investovaním začínate, venujte aspoň niekoľko hodín rozširovaniu svojich znalostí o jeho základných princípoch. Preštudovanie najčastejších chýb začínajúcich investorov vám potom ušetrí množstvo stresových situácií. Ako na tom so svojimi znalosťami ste, si môžete overiť v našom rýchlom kvíze Indexu investičnej gramotnosti.

Investovanie nie je výsadou iba bohatých ľudí. Vďaka moderným postupom a technológiám môžete investovať napríklad už od 20 eur. Ako si totiž ukážeme v ďalších dieloch nášho seriálu, jedným z najväčších pomocníkov úspešných investorov je čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *