V prvom diele nášho seriálu Investovanie jednoducho sa pozrieme na úplný základ, a to, čo je to investovanie. Vysvetlíme si pojmy investovanie, akcie a dlhopisy. V ďalších dieloch si prejdeme, kde vziať na investovanie peniaze, úplné investorské základy, a tiež vysvetlíme pojmy, ktoré sa s investovaním spájajú, ako riziko, likvidita, alebo aký je rozdiel medzi aktívnym a pasívnym investovaním.

Všeobecné povedomie ľudí o tom, čo to vlastne investovanie je, nie je príliš veľké. Ľudia sa často investovania boja. U mnohých z nich to môže byť dané napríklad zlou skúsenosťou z minulosti alebo tým, že nemajú o investovaní veľké znalosti. Z investovania ale nie je potrebné mať strach.

Dôležité je si uvedomiť, že investovanie je prirodzenou súčasťou trhového hospodárstva. Navyše nie je také zložité, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Najdôležitejšie je zoznámiť sa so základmi, naštudovať dôležité pojmy a hlavne, pokojne s malou finančnou čiastkou, začať investovať.

Čo znamená investovanie?

Investovanie je alokovanie peňazí, ktoré investor nespotrebuje, do konkrétneho projektu za účelom zhodnotenia a výnosu. Investor sa vzdáva časti súčasnej spotreby s cieľom zvýšiť hodnotu peňazí a vďaka tomu si užiť vyššiu spotrebu v budúcnosti.

Ukážme si to na jednoduchom príklade. Na začiatku mesiaca mi príde na účet výplata. Z tej zaplatím nevyhnutné výdavky ako nájom alebo potraviny. Zostane mi 20 eur a za tie si budem chcieť kúpiť večeru v peknej reštaurácii. Večeru ale môžem odložiť na inokedy a za 20 eur radšej nakúpiť akcie danej reštaurácie. Reštaurácii sa bude dariť a otvorí ďalšiu pobočku. Ja sa po roku rozhodnem akcie predať, namiesto 20 eur ich ale dokážem predať za 40 eur. Na investícii som teda zarobil.

Investovanie teda znamená, že poskytnete svoje peniaze niekomu inému na určitú podnikateľskú činnosť. Po nejakej dobe očakávate zisk, ktorý vám investícia prinesie. Treba ale povedať, že s investovaním sa spája určité riziko. Ak by sa napríklad vyššie spomínanej reštaurácii nedarilo, keď budem akciu predávať, dostanem napríklad iba 15 eur.

Čo je to akcia?

Akcia je cenný papier, ktorý dáva jeho držiteľovi podiel v spoločnosti, ktorá danú akciu vydala. Spoločnosť rozdelí svoj základný kapitál na určité množstvo akcií a tie potom emituje. Investor, ktorý akciu nakúpi, sa stáva akcionárom a tým pádom aj čiastočným majiteľom spoločnosti.

Držanie akcie akcionárovi prináša právo na podiel na zisku (dividendu) a obvykle aj hlasovacie právo. Môže sa teda podieľať na riadení spoločnosti, zúčastňovať sa valných zhromaždení a hlasovať na nich.

Pre časť investorov nie sú ale podiely na zisku primárnym zdrojom zhodnotenia akcií. Dôvodom nákupu je pre nich ich takzvaný kapitálový výnos – teda rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou akcie.

Čo je to dlhopis?

Rôzne inštitúcie, a to nielen firmy, ale napríklad aj obce či štáty, môžu predávať dlhopisy, čím sa stanú emitentmi dlhopisov. Predajom dlhopisov získajú kapitál vo forme peňazí. Zároveň sa zaviažu veriteľom – tým, ktorí si dlhopisy kúpili – že za určitú dobu dlh splatia. Ide teda prakticky o pôžičku.

Aby z toho veritelia niečo mali, je im až do splatenia dlhopisu vyplácaný pevne stanovený úrok, ktorý sa v názvosloví dlhopisov schováva za termínom kupónový výnos. Dlhopisy nebývajú pre bežného človeka tak dostupné ako akcie. Majú obvykle vyššiu minimálnu investíciu a ani ich ponuka nie je taká široká. V rámci budovania diverzifikovaného portfólia je však ich rola nezastupiteľná.

Prečo je investovanie pre každého?

Pri začiatkoch venujte aspoň niekoľko hodín rozširovaniu svojich znalostí o základných princípoch investovania. Krátke preštudovanie najčastejších chýb začínajúcich investorov vám potom ušetrí nejednu stresovú situáciu. Ako na tom so svojimi znalosťami ste, si môžete overiť s našim rýchlom kvízom Indexu investičnej gramotnosti.

Investovanie nie je výsadou iba bohatých ľudí. Vďaka moderným postupom a technológiám môžete investovať napríklad už od 20 eur. Ako si totiž ukážeme v ďalších dieloch nášho seriálu, jedným z najväčších pomocníkov úspešných investorov je čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *