Do popredia sa čoraz viac dostáva téma investovania. Niet sa čomu čudovať, pretože je stále dostupnejšie aj pre bežných ľudí. Jeho dôležitosť ešte viac podčiarkla inflácia, ktorá naplno odhalila čo sa deje s našimi peniazmi, ak ich nezhodnocujeme.

Inflácia podčiarkuje dôležitosť investovania

Vysoký rast cien znižuje našu kúpyschopnosť. Ľudovo povedané, za ušetrené peniaze si dokážem kúpiť o nejaký čas neskôr (napr. mesiac alebo polrok) menej ako predtým. Je ale mylné si myslieť, že inflácia prišla až teraz. Zdražovanie je bežný ekonomický jav, ktorý ak je pod kontrolou, tak je priaznivý. Preto je aj inflačný cieľ zvyčajne na úrovni 2 % za rok. To je skutočne prijateľná úroveň, ak ale neinvestujete, stále vaše úspory prichádzate o 2 % ročne.

Graf vyššie pekne zobrazuje o koľko človek príde v prípade rastu cien vo výške 2 %. V prvom prípade, keď úspory dosahujú 20 000€, o 20 rokov ich reálna hodnota klesne o zhruba tretinu na 13 352 eur. Ak dokážete ročne šetriť 1 000 eur po dobu 20 rokov, na konci obdobia sa je hodnota tejto ušetrenej sumy nižšia o necelú pätinu – 16 287 eur.

Investovanie je najzákladnejšou zbraňou proti inflácií

Slovo investovanie môže znieť pre niektorých ľudí exoticky, ba môže v nich vyvolávať priam rešpekt alebo dokonca strach. Treba si však uvedomiť, že v dnešnej dobe už iba so základnou dávkou investičnej gramotnosti, môže investovať každý. To je koniec koncov aj cieľom tohto článku.

Kým sa ale bližšie k investovaniu pustíme, je potrebné zdôrazniť, čím investovanie nie je:

  • investovanie nie je cestou k rýchlemu zbohatnutiu,
  • investovanie nie je dostupné len pre bohatých,
  • investovanie nie je podvod.

Základným predpokladom investovania je zhodnotenie alebo aspoň zachovanie hodnoty našich úspor v priebehu času. Investovanie však môže zároveň tvoriť základný stavebný kameň pre tvorbu dlhodobého bohatstva. Našťastie dnes už existuje viacero spôsobov ako investovať jednoducho, od malých súm (už od 20 eur mesačne), s vysokým výnosom (v priemere presahujúcim 7 % ročne) a najmä bezpečne.

Máte finančnú rezervu?

Predtým ako človek začne investovať je však potrebné vysporiadať si svoje záväzky a vytvoriť finančnú rezervu. Investícia v priebehu času kolíše, raz hore, potom nadol, ale v dlhodobom horizonte má stúpať. Môže však nastať, že sa ocitnete v situácií, kedy budete potrebovať finančné prostriedky na neočakávanú udalosť a vaša investícia bude práve v tej dobe v mínuse. To je v podstate vždy zlý čas na výber.

Práve preto je potrebné investovať iba tie prostriedky, ktoré človek nepotrebuje. Za základné pravidlo sa považuje vytvorenie finančnej rezervy vo výške aspoň 3 až 4 mesačných výdavkov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *