Pracovať zadarmo, odmietnuť peknú večeru a zriecť sa letnej dovolenky. Robíme to radi, alebo si ani neuvedomujeme, že sa nám to deje?

Možno nie. Infláciu totiž nie je vidieť a jej vplyv pozorujeme až pri pohľade späť v čase.

Investovanie je o niečom inom, než sa na prvý pohľad môže zdať. Aký vplyv môže mať na naše úspory, náš čas a vďaka čomu nám môže výrazne uľahčiť dosiahnutie našich cieľov? Práve to si v tomto článku povieme.

Kým sa do toho ale pustíme, rád by som hneď v úvode zdôraznil to, čím investovanie nie je:

  • investovanie nie je cestou k rýchlemu zbohatnutiu,
  • investovanie nie je dostupné len pre bohatých,
  • investovanie nie je podvod.

Základným predpokladom investovania je zhodnotenie alebo aspoň zachovanie hodnoty našich úspor v priebehu času. Prečo je potrebné na zachovanie hodnoty peňazí čokoľvek robiť? Ako súvisí vývoj hodnoty našich úspor s časom?

Pri investovaní zohráva čas a to, ako s ním naložíme, veľmi významnú úlohu. Môže byť ako našej strane, tak aj proti nám.

Práca, peniaze a čas

Náš príjem je odmenou za dobre odvedenú prácu, teda za čas, ktorý sme venovali vytváraniu niečoho hodnotného. Na získanú mzdu však čas pôsobí aj naďalej a pomaly znižuje jej hodnotu. V dôsledku inflácie totiž ceny rovnakých produktov v priebehu času rastú. To znamená, že skutočná hodnota rovnakého množstva peňazí sa zníži – za rok si napr. za 50 € kúpime menej ako dnes.

Pri ročnej inflácii na úrovni 4 % by sme tak za 800 €, ktoré sme celý rok držali na účte, nakúpili iba tovar s historickou hodnotou 768 €. Rozdielom je napríklad jedna pekná večera pre dvoch ľudí.

Keď sa na infláciu pozeráme iba ako na malý pokles hodnoty našich úspor, celá vec neznie nijako hrozivo. Pokles skutočnej hodnoty úspor však znamená, že sme stratili aj čas, ktorý sme ich vytvoreniu venovali. Z 252 pracovných dní v roku 2021 tvoria 4 % približne 10 dní. Pomyslenie na to, že sa naša odmena za niektoré z tých náročných dní v práci jednoducho vyparí, je už o niečo smutnejšia.

Nebuďme ale negatívne. Šetrenie rozhodne má zmysel a s infláciou je možné pracovať. Inými slovami, čas môžeme postaviť na našu stranu.

Komu by ste urobili radosť, keby…

Hodnotu našich úspor zachováme tak, že ich zhodnotíme v rovnakej výške, akú má inflácia. To znamená, že keby dosiahla ročná výška inflácie 4 %, pre zachovanie hodnoty našich úspor by sme ich museli zhodnotiť aspoň o tieto 4 %. Bežné bankové účty také vysoké zhodnotenie neposkytujú, napriek tomu na nich ale mnoho ľudí naďalej drží väčšinu svojich peňazí. Kvôli inflácii tak títo ľudia každoročne prichádzajú o časť hodnoty svojich úspor. Tento pokles pritom na prvý pohľad ani nezaznamenáme. Na bankovom účte totiž budeme mať rovnakú čiastku, akurát si za ňou budeme môcť nakúpiť menej. O koľko?

graf

Držíte svoje úspory na účte s nižším úrokom, než je výška inflácie? Komu by ste urobili radosť za peniaze, ktoré sa vám teraz kvôli inflácii jednoducho vytratia? Čo by ste povedali na vyššie spomínanú večeru, návštevu divadla a v prípade väčších úspor napríklad na nový bicykel alebo letnú dovolenku?

Práve pre tieto chvíle s rodinou a ľuďmi, ktorých máme radi, má zmysel zhodnocovať naše úspory. Pre našu mzdu sme poctivo pracovali. Prečo by sme sa následne vzdali časti jej hodnoty?

Zachovanie hodnoty našich úspor, teda ich ochrana pred infláciou, bezpochyby dáva zmysel. O to viac, keď sledujeme rýchlo sa zvyšujúcu hodnotu inflácie počas posledných mesiacov.

Mnoho investorov má za cieľ zhodnotiť svoje investície nad úroveň inflácie a postupne zvyšovať ich skutočnú hodnotu. Ako nám môže tento prístup uľahčiť dosiahnutie dlhodobých cieľov?

Rýchlejšia cesta k našim cieľom

Plánujete vysnívanú dovolenku v Južnej Amerike, nové bývanie alebo snáď chcete vašim deťom vytvoriť finančný odrazový mostík? Cieľov máme veľa, od tých krátkodobých až po zhodnocovanie úspor pre dôstojné roky na dôchodku. Čím väčší je náš cieľ, tým dlhšie si naň väčšinou musíme šetriť.

Z predchádzajúcej kapitoly už však vieme, že v priebehu rokov naše úspory na bežných účtoch stratia časť svojej hodnoty.

Čo keby sme ich ale v určitom roku dokázali zhodnotiť vo väčšej miere, než aká bola výška inflácie? Získali by sme tým výnos, ktorý by sa pripísal k celkovej výške investície. Nasledujúci rok by sa nám spolu s pôvodnou čiastkou investície ďalej zhodnocoval aj v minulých rokoch získaný úrok. To je podstatou zloženého úročenia.

Pri nemennej miere zhodnotenia a inflácie by sme tak každý rok dosiahli o niečo vyšší výnos než v predchádzajúcom roku. Vďaka tomu porastú naše úspory stále rýchlejšie a naše vytýčené ciele tak dosiahneme skôr a s menšou námahou, než keby sme sporili na bežnom účte.

Naše dlhodobé ciele sa nám zdajú byť často také vzdialené, že máme dojem, že pre nich dnes ešte nemusíme nič urobiť. Len čakáme a prvý krok vždy odsúvame. Aby však naše ciele nezostali iba cieľmi, mali by sme sa sami seba opýtať: „Čo sme pre splnenie svojho cieľa urobili dnes?“ Nie je to rečnícka otázka. Skúsme si ju naozaj zodpovedať a keď to bude potrebné, položme si ju znova a znova.

Ako by vyzeral vývoj našich úspor, keby sme si napr. na budúcu rekonštrukciu nášho bytu každý mesiac odložili 150 €? Porovnajme si vývoj úspor pri ich uložení na bežnom účte v porovnaní s investovaním:

Priemerné zhodnotenie investovaných aktív na úrovni 7 % je odhadom založeným na vývoji MSCI World Index, ktorého priemerné zhodnotenie za posledných 20 rokov bolo 7,38 %.

Svet, v ktorom sa žije lepšie

Investovanie má okrem potenciálneho zhodnotenia našich úspor aj ďalší nemenej významný efekt. Niektoré investície obsahujú akcie veľkého množstva firiem, pri iných si cielene vyberáme spoločnosti, ktorých činnosť je pre nás sympatická a chceme ich podporiť.

Sú to napr. firmy, ktoré prispievajú k pozitívnej zmene nášho okolia alebo spoločnosti ako takej. Za svoju investíciu tak získame nielen určitý výnos, ale aj vedomie, že sme podporili rozvoj pre nás zmysluplné veci.

Málokto z nás by si napríklad dokázal založiť spoločnosť na výrobu solárnych panelov, nákupom akcií takejto spoločnosti sa však môžeme stať jej spoluvlastníkmi a nepriamo tým podporíme získavanie energií z udržateľných zdrojov.

Prečo teda začať investovať?

Investovanie nám pomáha zachovať a potencionálne zvyšovať hodnotu našich úspor. Vďaka zloženému úročeniu môže ich hodnota rásť rýchlejšie, než keby sme ich jednoducho ukladali na náš účet.

Skrátime si tým čas, ktorý potrebujeme na ušetrenie peňazí na naše dlhodobé ciele. Využitím zloženého úročenia sa nám v priebehu dlhého investičného horizontu naše úspory znásobia. Zmysel má preto aj investovanie malých čiastok, o ktoré svoje portfólio pravidelne navyšujeme.

Ďalším dôvodom, prečo sa do zhodnocovania svojich úspor pustiť už teraz, teda akonáhle si vytvoríme dostatočnú finančnú rezervu, je skutočnosť, že možnosť ukladania časti našich príjmov bokom nemusíme mať natrvalo. V prípade neočakávaných zmien v živote nám na druhej strane môžu prísť zhodnotené úspory vhod.

Investovanie je dlhodobý prístup k zhodnocovaniu našich úspor a postupnému budovaniu nášho bohatstva. Nie je to však rýchla skratka k zbohatnutiu. Keby vám niekto tvrdil, že áno, buďte na pozore, pravdepodobne sa zaujíma viac o vaše peniaze ako o to, aby vám pomohol.

Keď vás myšlienka zhodnocovania vašich úspor zaujala, pozrite sa aj na náš článok Ako začať investovať? Investovanie totiž nezačína nákupom akcií.

—————————————————————–

Na čo si dať po prečítaní tohto článku pozor?

– Článok nie je investičným odporúčaním
– Historická výnosnosť nie je nikdy zárukou budúcich výnosov
– Investície na kapitálových trhoch sú vždy rizikové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *